Tanniner

Tanniner Generelt

Tanniner tilhører en stor gruppe av sekundære plantestoffer. Det betyr at stoffene ikke er livsnødvendige for plantene og produseres kun i bestemte celletyper. Oversatt fra fransk betyr ordet "tanin" garvestoff. På tysk stammer begrepet fra ordet "Tanne" (gran), siden de tre-tanninene som finnes i graner tidligere ble brukt til vegetabilsk garving av lær. For garvingsformål ble det i middelalderen til og med anlagt hele garveskoger, da barkgarving var den dominerende garvemetoden. I dag blir imidlertid bare 10-12% av læret garvet på denne måten.

Barkgarving Garveskoger Gusti Leder

Forekomst av plantegarvestoffer

Plantestoffene finnes ikke bare i graner, men også i ulike, ofte tropiske/subtropiske busker, frukter, nøtter, urter, trær, busker eller nøtter. I noen plantearter tar det imidlertid opptil 30 år før nok garvestoffer er produsert til å kunne brukes i lærgarving. I motsetning til dette finnes det også planter som inneholder mer garvestoffer jo yngre de er. Totalt er det kjent opptil 300 forskjellige plantearter som kan brukes til å utvinne garvestoffer. Alle Gusti Leder nature-produkter blir garvet med barken fra babultreet.

Babultree Garving Gusti Leder

Funksjon av tanniner

Tanniner produseres av planter under stress for å forsvare seg mot beitedyr. De sekundære plantestoffene lagres i bestemte celler slik at de ikke påvirker plantens egen stoffkretsløp. Først når disse cellene blir ødelagt, blir de aktivert. Tanniner kan binde og felle ut proteiner og kan for eksempel i drøvtyggere føre til en sterkt redusert næringsopptak. Som følge av dette kan de berørte dyrene lide av mageproblemer, nyre- og leverpåvirkninger eller til og med dø. Denne egenskapen med å binde proteintråder brukes i plantegarving for å konservere lær. Vegetabilsk garvet lær kan kjennes igjen på sin karakteristiske brune eller barkfargede farging.

Plantegarving Tanniner

Tanniner i mat

Tanniner spiller ikke bare en viktig rolle i garving, men også for den "munnfølelsen" av ulike matvarer, som røkt kjøtt og fisk, sjokolade, vin eller te. For mennesker er plantestoffene altså ufarlige. De gir bare noen matvarer en bitter til syrlig-pelsete smak.

Tanniner i mat

 

Se denne videoen hvis du vil lære mer om hvordan man gjør skinn holdbart ved hjelp av plantebaserte garvestoffer:

 

 tilleggsressurser (tilgang 13.12.2018):

  • urgeschmack(punkt)de/was-sind-tannine/
  • de(punkt)wikipededia(punkt)org/wiki/Tannine
  • biologie-seite(punkt)de/Biologie/Tannine
  • leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder
  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Sekund%C3%A4re_Pflanzenstoffe