Generell om gropgarving
Gropgarving er en metode for vegetabilsk garving eller lohgarving. Her skjer garvingsprosessen ved hjelp av planteekstrakter fra for eksempel frukt, bark og tre. Denne metoden brukes hovedsakelig på tunge kuhuder og forvandler dem til solid, holdbart lær.
Arbeidstrinn gropgarving
Gropgarving er den eldste formen for vegetabilsk garving, som kjennetegnes ved svake garvesafter og en lang garvetid. Gropgarving er en spesiell form for vegetabilsk garving som foregår i 3 faser.
Fargegang
I “fargegangen” fylles de i bakken nedsenkede groper med lohsaft av ulik styrke i et system med 6 til 18 groper. I den siste gropen er det fersk saft, som gir de beste fargeresultatene. Den dårligste fargen får man i den første gropen, hvor den eldste og dermed mest brukte saften er. I denne fasen beveger huder seg innen noen uker, i bestemte intervaller, fra den første saften til den siste saften.
Senking
Den neste fasen heter “senking”, fordi her vil hudene som skal garves forbli i gropene i flere måneder. De ligger i flere lag flatt oppå hverandre på en trelist og er hver dekket med et lag av vegetabilske garvemidler. Dette kalles lohe. Med trelisten senkes de og dekkes til slutt med et tykt lag lohe for å forsegle lufttett.
Forsetning
I “forsetning” plasseres de forgarvede hudene i de tomme gropene. Huder og lohe legges vekselvis oppå hverandre, og først da lar man sakte en garvesaft strømme inn. Også her forhindrer et avsluttende lag lohe lufttilførselen. Læret er “ferdig” garvet når det har oppnådd en jevn brunfarge.
I denne videoen får du vite hvordan naturlig garving uten kromsalter fungerer:
tilleggsressurser (tilgang 22.11.2018):
- spektrum(punkt)de/lexikon/chemie/gerberei/3666
- manufactum(punkt)de/gerbverfahren-c199663/
- lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung